понеделник, 1 февруари 2010 г.

Мъфини с шоколад

Напоследък мъфините станаха много разпространени в българските сайтове за готвене. Постоянно срещам най-различни рецепти за страхотни и уникални мъфини, в различни комбинации и вкусове. Имах голямо желание да опитам това мъничко кексче и макар да съм ходила в Америка, където са доста разпространени, не знам защо не опитах докато бях там. Според съпругът ми американските мъфини са добри само на външен вид, но не ги бива на вкус.

И реших да се пробвам и аз на това кулинарно поле. Доста се чудих какви формички да си взема и един ден случайно ми попаднаха формички от алуминиево фолио. Взех си ги и вече нямаше отърване. Оставаше въпросът с избор на рецепта. За вида на мъфините нямах никакви съмнения - разбира се, че ще направя шоколадови мъфини, но както споменах по-горе трябваше да си харесам някоя от многобройните рецепти в нета.
Спрях се на тази рецепта. Признавам, че отначало ме грабна видът им, но определено не сбърках с избора си, защото и вкусът им се оказа прекрасен.

Необходими продукти:

100 гр шоколад
2/3 ч.ч. захар
125 гр масло
2 ч.ч брашно
2/3 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 прахче ванилия
2 ч.л. бакпулвер
1 с.л какао
щипка сол

Приготвяне:
Смесват се всички сухи съставки - захарта, брашното, ванилията, бакпулвера, какаото и солта. Аз сложих малко повече какао, защото шоколада ми е по-малко, но не успя да го компенсира.


Към сместа се добавят двете яйца и прясното мляко и се разбива хубаво. Аз използвам вилица за тази цел, с нея по-добре се разбърква.

На котлона на водна баня се разтопяват шоколада и маслото. Предпочитам да използвам котлона, пред микровълновата. Става бързо, но трябва да се бърка постоянно, за да се разтворят по-добре. Добавят се и те към сместа. Моята стана малко гъста и и долях още малко прясно мляко.


Ако ползвате като мен форми от алуминиево фолио ги намажете добре с масло, за да не залепнат мъфините. Пълнят се около 2/3 от обема си. Сместа ми стигна само за 10 мъфина, сигурно заради по-малкото шоколад, но другият път няма да спестявам точно от него.


Фурната се загрява предварително на около 200 градуса и се пекат докато хубаво се надигнат, хванат коричка и отвътре не са сурови, което се проверява с клечка за зъби.

Станаха много вкусни мъфини и едвам стигнаха за всички желаещи да опитат. Харесаха ни и топли и студени, пробвахме ги и в комбинация с кисело мляко. Определено това е един десерт, който често ще правим.



4 Коментари:

di_ani каза...

Изглеждат чудесни -
с хрупкава коричка и апетитен цвят.
И аз обичам шоколад и неговите изкушения -
ще ми бъде приятно да следя Вашите предложения.
Поздрав, Диана

Kas - Stefka Kancheva каза...

Край изкуши ме!Отивам да видя имам ли продукти за да ги направя :)))

Анонимен каза...

имаш правописна грешка в заглавието !
а иначе мъфините изглеждат много апетитно!!!:)))

Георги и Краси каза...

Благодаря, оправих грешката.
А мъфините наистина си бяха много вкусни :)

Публикуване на коментар