неделя, 21 август 2011 г.

Био фин натурален шоколад с касис

Днес ще сме на био шоколад. И по точно био фин натурален шоколад с касис. Марката отново е Vivani, писах за нея преди време. Попаднах и на други био шоколади, но реших да пробвам този вкус, най-вече заради желанието да съчетая сладко и кисело. Съставките на пълнежа са: нерафинирана тръстикова захар, пшеничен глюкозен сироп, кисело мляко на прах (това не ми допада много като идея), концентрат от касис, ацерола на прах (за първи път го чувам, ще проверя какво е), алкохол, естествен аромат от касис. Интересна комбинация се очервата.Опаковката му е както винаги артистична, червено, тъмно лилаво и черно са се смесили и оформили картина, в която аз различавам нещо като елхичка, но може да и е грозд от лилави зрънца. Парченцата вътре са 18, напълно достатъчно. Оформени са на отделни купчинки, вътре в които е пълнежа. Той самият е с гъстотата на карамел и с цвят на карамел, но вкусът определено не е карамелен. Пълнежа доминира над вкуса на шоколада, затова ще ви опиша него. При първото опитване не можах да се сетя на какво точно ми напомня. После ми просветна, че касиса всъщност е грозде и кремчето е точно с такъв вкус, но доста по-сладък. Очаквах малко по-кисела жилка, а такава въобще няма. На моменти дори прекалено и то главно от пълнежа, защото основата е натурален шоколад с 60% какао.

Обичам да отхапвам по-малко от шоколада, за да усетя по-добре вкуса му, но при този всеки път почти на косъм беше да се омажа. Както и да отхапя, гъстия пълнеж течеше подобно на мед. Решението е да лапам цялото парченце наведнъж, но тогава ми става пък много сладко. В крайна сметка май не успя да ми угоди този шоколад. Но не се знае ако имаше още един същия, дали нямаше да му свикна да го ям, без да се окапя и без да ми е сладък. Определено обаче искам нещо по-кисело в съчетание с шоколада и ще продължа да търся.

Намерих информация за ацерола, то не било лошо нещо, дори напротив оказва се доста полезно, но наистина не бях чувала за този плод.

Ацеролата е малко дърво или храст, което ражда малки червени плодове. Прилича на европейската череша. Употребата на ацерола в Северна Америка се дължи на високата концентрация на витамин С, заради антиоксидантните свойства.
За сравнение – портокалите дават от 500 до 4000 ppm витамин С или аскорбинова киселина, докато в тестове с ацерола тя е порядъка 16,000 до 172,000 ppm. Ацеролата може да съдържа до 4,5% витамин С, в сравнение с 0,05% в обелен портокал.
Ацеролата доставя два пъти повече магнезий, калий и витамин В5 в сравнение с портокала. Също така съдържа вит.А, рибофлавин, вит.В3 и др.
Ацеролата е била обект на немалко клинични проучвания, главно заради консумацията й като хранителен продукт. Според някои изследвания кората, листата и плодът й имат антигъбични свойства.
Последни поручвания в козметиката показват, че витамин С е силен антиоксидант и бори свободните радикали, за това екстрактът от ацерола се появява в козметични кремове, които борят състаряването. Освен витаминното съдържание, ацеролата съдържа и минерални соли, които са в помощ на уморената и стресирана кожа. Това, заедно с протеините, хидратира кожата и подобрява състоянието на капилярите. (Източник: Зоя.бг)

0 Коментари:

Публикуване на коментар